E-Urheilu on Loistava Yleisölaji. Esittelyssä 5 Kuuluisaa Turnausta!
Suurimmat eSports-Tapahtumat : 5 Kuuluisaa Turnausta Maailmalla
Elektroninen urheilu, eli e-urheilu on yksi nopeimmin suosiota kasvattavista urheilulajeista. Toki on kiisteltyä, voiko elektronista urheilua asettaa samaan kategoriaan, kuin perinteistä urheilua, mutta suuri suosio on joka tapauksessa kiistämätön fakta. E-urheiluammattilaisten määrä kasvaa vuosittain sitä mukaa, kun turnausten voittopalkinnot nousevat. Suurimmat tähdet ovat suoranaisia megajulkkiksia, eikä pienempienkään tähtien tarvitse juuri rahasta huolehtia.
Suurimmat e-urheilutapahtumat ovat todellisia spektaakkeleita ja järjestämisoikeus on todella kilpailtu. Näissä suurimmissa tapahtumissa katsojamäärät sekä paikan päällä, että verkon välityksellä ovat valtavia ja esimerkiksi vedonlyöntivaihdot koskien näitä turnauksia hipovat huippua. Suomen parhaat esports-vedonlyöntisivut antavatkin hyviä vinkkejä siitä, millaisia mahdollisuuksia vedonlyönti tarjoaa, tarkempaa tietoa asiasta, löytyy tästä lähteestä. Koska yleisömäärät ovat korkeita, myös mainostajat innostuvat, joka osaltaan tekee tapahtumista entistä rahakkaampia ja siten suurempia. Tässä artikkelissa esittelemme 5 kuuluisaa e-urheilutapahtumaa.
The International
Dota 2 on Valven kehittämä strategiapeli, jota pelataan viiden hengen joukkuein. Se on jatko-osa Defence of the Ancientsille ja yksi suosituimmista elektronisen urheilun peleistä. The International -tapahtumassa pelataan ainoastaan kyseistä peliä ja tämän vuotuisen jättitapahtuman kokonaispalkintopotti kohoaa nykyisin useampaan kymmeneen miljoonaan dollariin. Tämä vuonna 2011 perustettu turnaus järjestettiin aiemmin aina elokuussa, mutta vuonna 2021 kilpailun ajankohta siirrettiin lokakuulle.
Ensimmäinen turnaus järjestettiin Saksan Kölnissä, mutta seuraavat kuusi Seattlessa, Yhdysvalloissa. Vuoden 2017 jälkeen kilpailuisäntä on kuitenkin vaihdellut vuosittain. Alunperin turnauksessa oli mukana 16 joukkuetta, mutta vuonna 2017 kilpailu laajennettiin 18 joukkueen kokoiseksi. Vuonna 2022 mukana on ensimmäistä kertaa ennätykselliset 30 joukkuetta.
Osallistumisoikeuden kilpailuun saa suoraan maailmanrankingin perusteella tai menestymällä alueellisissa karsintaturnauksissa. Ensimmäinen osa Dota 2 -tapahtumaa on niin sanottu viimeisen mahdollisuuden karsinta, jossa on mukana 12 joukkuetta, jotka taistelevat kahdesta viimeisestä paikasta 20 joukkueen päätapahtumaan. Lohkovaiheessa joukkueet jaetaan kahteen 10 joukkueen lohkoon, joista molemmista neljä parasta selviytyy pudotuspeleihin, joiden päätteeksi kruunataan mestari.
Counter-Strike: Global Offensive Major Championships
Counter-Strike: Global Offensive, eli lyhyemmin CS:GO, on Valven kehittämä ensimmäisen persoonan ammuntapeli, jossa pelaajat jaetaan kahteen viiden hengen joukkueeseen, erikoisjoukkoihin ja terroristeihin. Näistä terroristien tavoite on asentaa pommi pomminasetuspaikalle ja räjäyttää se ja erikoisjoukkojen tavoite estää se. Kilpailullisissa otteluissa molemmat viisihenkiset joukkueet pelaavat lähtökohtaisesti yhtä monta erää sekä terroristeina, että erikoisjoukkoina. (faktisesti määrä vaihtelee, sillä ottelu lopetetaan, kun toinen joukkue karkaa tavoittamattomaan johtoon) CS:GO on erittäin suosittu e-urheilulaji ja sen suurimmat turnaukset, eli Majorit, ovat suunnattomia megatapahtumia.
Majoreita järjestetään vuodessa 1-3, yleensä 2. Ensimmäinen Major järjestettiin vuonna 2013 Ruotsin Jönköpingissä ja sen jälkeen isäntinä ovat toimineet muun muassa Puola, Romania, Saksa, Yhdysvallat, Iso-Britannia ja vuonna 2022 ensimmäistä kertaa myös Brasilia. Aiemmin mukaan selviytyi aina kahdeksan edellisen Majorin parasta joukkuetta ja kahdeksan alueellisten karsintojen perusteella, mutta vuonna 2018 turnaus laajeni 24 joukkueen turnaukseksi.
Nykyisin mukaan pääsee edellisen Majorin 14 parasta joukkuetta ja lisäksi 10 joukkuetta karsintojen perusteella. Ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa pelataan niin sanotulla sveitsiläisellä systeemillä. Kun kahdeksan parasta on selvillä, siirrytään perinteisempään pudotuspelijärjestelmään. Vuonna 2022 kilpailun palkintopotti on 1 miljoona Yhdysvaltain dollaria. Suomalainen ja kokonaan suomalaisista pelaajista koostunut ENCE sijoittui kakkoseksi vuonna 2019 Puolassa järjestetyssä Majorissa.
Fortnite World Cup
Fortnite on Epic Gamesin vuonna 2017 julkaisema suosittu kolmannen persoonan ammuntapeli, jossa on ominaisuuksia myös roolipelistä ja selviytymispelistä. Suosituin pelimuoto on Battle Royale, jossa on tarkoituksena jäädä viimeisenä henkiin. Battle Royalea pelataan joko yksin, duona tai useamman pelaajan joukkueissa. Fortnite World Cup järjestettiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa vuonna 2019 ja sen on tarkoitus tehdä paluu vuonna 2022. Pelimuotoina oli sekä yksinpeli, että duopeli. Molemmissa pelattiin kuusi erää ja pisteitä sai sekä eliminoinneista, että sijoituksesta. Sekä yksinpelin, että duopelin voittajapari keräsivät hulppeat 3 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria palkintorahana.
Tämän lisäksi osana World Cupia oli julkkisten ja striimaajien oma kilpailu, jossa myös yllettiin miljoonan palkintopottiin. Sekä Creative Cup, jossa kahdeksan joukkuetta pyrki selvittämään heille annettuja haasteita pelin Creative-moodissa, voittaja tiimi keräsi palkintona yli 1,3 miljoonaa dollaria. Tulevaisuus näyttää, tuleeko tästä ensimmäisellä kerralla valtavan suosion saaneesta tapahtumasta vuotuinen.
FIFAe World Cup
Kuningas jalkapallo on maailman ylivoimaisesti suosituin urheilulaji, joten luonnollisesti sen pelimaailman kruununjalokivi, eli EA Sportsin FIFA-sarja, on myös suosituin urheilupeli maailmassa. Fifae World Cup on vuosittain järjestettävä turnaus, jossa pelaajat pyrkivät voittamaan himoitun maailmanmestarin tittelin. Lukuisten karsintojen perusteella mukaan lopputurnaukseen selviää 32 pelaajaa, jotka jaetaan kahdeksaan neljän pelaajan lohkoon.
16 parasta selviytyy pudotuspeleihin, joissa vain voittaja etenee jatkoon. Finaali on kaksiosainen. Ensimmäinen turnaus pidettiin Sveitsin Zürichissa vuonna 2004 ja tämän jälkeen isäntänä ovat toimineet muun muassa Englanti, Alankomaat, Espanja, Yhdysvallat, Arabiemiraatit, Brasilia ja vuonna 2022 ensimmäistä kertaa Tanska. Samassa yhteydessä pidetään myös FIFAe Nations Series, jossa kaksihenkiset joukkueet pelaavat 24 pelaajan turnauksen. Toistaiseksi FIFAe Nations Series on järjestetty vain kerran, vuonna 2019. Turnauksen palkintopotti kohoaa satoihin tuhansiin Yhdysvaltain dollareihin.
League of Legends World Championship
League of Legends on Riot Gamesin vuonna 2009 julkaisema taisteluareenamoninpeli. Pelissä pelataan viiden pelaajan ryhmässä ja pyritään tuhoamaan vastustajan Nexus, joka sijaitsee sen tukikohdassa. Peli on globaalisti erittäin suosittu e-urheilussa ja pelistä järjestetään monia alueellisia kilpasarjoja, joiden parhaat pääsevät osallistumaan vuotuiseen League of Legends World Championship -kilpailuun. Turnaus järjestettiin ensi kertaa vuonna 2011 Ruotsin Jönköpingissä ja sen jälkeen isäntinä ovat olleet muun muassa Iso-Britannia, Yhdysvallat, Etelä-Korea, Kiina, Ranska ja Islanti.
Suomalainen Lauri ”CyanideFI” Happonen kuului vuonna 2011 maailmanmestaruuden voittaneen Fnaticin joukkueeseen. Viimeisimmässä kilpailussa vuonna 2021 oli mukana 22 joukkuetta, joista 12 selviytyi suoraan lohkovaiheeseen ja muut 10 kilpailivat jäljellä olevasta neljästä paikasta. Tämä ”play-in”-vaihe pelattiin kahdessa viiden joukkueen lohkossa. Varsinainen lohkovaihe käsitti neljä neljän joukkueen lohkoa, joissa pelattiin kaksinkertainen sarja ja joista jokaisesta kaksi parasta selvisi pudotuspeleihin. Itse pudotuspeleissä jatkoonpääsyyn vaadittiin kolme voittoa.
Voittopotin määrä on vaihdellut, vuonna 2011 voittajajoukkue sai 50 000 dollaria, mutta vuonna 2018 peräti 2,4 miljoonaa dollaria. Maailmantilanteen vuoksi aivan samoihin palkintopotteihin ei tällä hetkellä pystytä, mutta tilanne tulee mahdollisesti jälleen lähitulevaisuudessa muuttumaan.