Klaanimatsin ryhmäkuri
Se kesti melkein 10 vuotta, että pääsin pelaamaan rakastamaani Bäfää isommalla porukalla, joukkue toista kokonaista joukkuetta vastaan. Kieltämättä klaanimatsit tuovat kaivattua vaihtelua normi publa sekoiluun, mutta asioilla on aina kaksi puolta.
Klaanimatseissa porukka on yleensä enemmän tosissaan, eikä kaiken maailman pelleilyitä ja sekoiluita esiinny – ainakaan niin paljon. Klaanimatseissa vaaditaan kurinalaisuutta. Joskus voi olla tylsääkin nappailla yksittäisiä lippuja, mutta sitäkin tarvitaan lippuenemmistön säilyttämiseksi. Erittäin tärkeää on myös ohjeiden seuraaminen, jos joukkueen- tai ryhmänjohtaja antaa ohjeita on näitä toteltava kyselemättä.
Ketju on juuri yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki – ehkä vanha sanonta, mutta pätee joukkueen ryhmäkuriin. Jos ryhmässä yksi tai kaksi sotilasta seikkailee missä sattuu on ryhmä vajaa ja häviää varmasti seuraavan kohtaamisen kurinalaisempaa vihollisryhmää vastaan. Ryhmän on syytä pelata yhteistä tavoitetta kohden – kaikissa tilanteissa.
Tästä pääsemmekin toiseen tärkeään klaanipelaamisen kulmakiveen: strategiaan. Koko joukkueella ja sen ryhmillä pitää olla selkeä kuva strategiasta ja joukkueen tavoitteista. Periaatteessa on helppoa ajatella, että joukkueen tavoite on vallata lippuja ja tappaa vihollisia. Usein on kuitenkin kannattavampaa hallita tiettyä määrää lipuista – ei välttämättä kaikkia. Ryhmien on myös tiedettävä vastuunsa, sillä ei ole mitään järkeä, että kaikki ryhmät ovat yhdessä läjässä tappelemassa siitä viimeisestä lipusta. Jokaisella ryhmällä on oma vastuualueensa, jonka pitämisestä ryhmä vastaa hengellään. Ryhmille voi asettaa myös toissijaisia tavoitteita, jolloin ryhmä auttaa toista ryhmää mikäli linja ei pidä. Strategiassa pysyminen on joskus vaikeaa, mutta yhtä lailla osoitus tärkeästä ryhmäkurista.
FWSn riveissä meillä on ennen taistelua määritelty ryhmät, ryhmien vastuut ja yhteinen strategia jokaiselle kartalle erikseen. Jokaisella ryhmällä on myös ryhmänjohtaja, joka tekee pelin aikana päätökset ryhmän toiminnasta ja strategian soveltamisesta. Vaikka pelillisesti saattaa ryhmässä olla eritasoisia pelaajia on matsin aikana ryhmänjohtaja kiistaton kuningas. Ryhmänjohtajat vaihtelevat matseittain, mutta yleensä ryhmänjohtajaksi valitaan niitä kokeneempia pelaajia.
Minulla on ollut poikkeuksellisen kiireinen kevät ja pelit ovat jääneet aika vähäiselle pelamiselle. Pitkästä aikaa kuitenkin ilmottauduin klaanimatsiin ja sain komentaakseni oman ryhmän kolmieräiseen matsiin. Oli se taas kivaa, vaikkei oma peli jostakin syystä luistanut ollenkaan. Ryhmässä on kuitenkin kiva pelata ja sain komentaakseni erinomaisen ryhmän varttuneempia pelaajia, joiden kanssa ei tarvinut komennoista kiistellä – ryhmäkuri oli itsestään selvyys. Vaikei se oma peli olisikaan niin nautinnollista on se vaan hienoa nähdä kuinka kokeneet pelaajat osaavat pelata yhteen ja tulostakin syntyy!
Flyswatters vs. Original Ice Clan