Vinkit sopivimman pelipalvelimen valintaan
Monille pelaajille on tärkeää varmistua siitä, ettei pelissä esiinny ongelmia tai häiriöitä, joihin on itse mahdollista vaikuttaa. Tämän seurauksena pelipalvelinten kysyntä on noussut tasaisesti vuosien mittaan. Tässä artikkelissa perehdymme pelipalvelimiin ja siihen, mihin kaikkeen on syytä kiinnittää huomiota sellaista hankittaessa.
Pelipalvelimet pähkinänkuoressa
Pelipalvelimet ja niiden tarjoamat edut eivät ole välttämättä tuttuja sellaisellekaan pelaajalle, joka on pelannut erilaisia moninpelejä jo vuosikausien ajan. Pelipalvelimet, joista käytetään myös nimitystä peliserverit, ovat varta vasten pelaamiseen tarkoitettuja tietokoneita, jotka pyörittävät videopelejä pelaajan oman tietokoneen kuormittamisen sijaan. Peliservereiden käytön myötä voidaan välttää pelaamiseen liittyvät tyypilliset ja pelaajia loputtomiin turhauttavat ongelmat. Usein peliservereitä käytetäänkin silloin kun halutaan välttyä pelien viiveiltä, hitailta latausajoilta, äkillisiltä sammumisilta sekä tiedostojen häviämisiltä. Nopea nettiyhteys ei välttämättä yksin tähän pysty.
Myös monissa muissa yhteyksissä hyödynnetään ulkoisia palvelimia, jotka antavat käyttäjilleen huomattavasti suuremman kapasiteetin tarvitsemiinsa käyttötarkoituksiin. Jotkut esimerkiksi louhivat kryptovaluuttaa palvelinten kautta, joskaan kyseessä ei ole kovinkaan tehokas tapa kerryttää valuuttaa. Mikäli on pohtinut vaikkapa bitcoinien hankkimista, on tällä hetkellä nopeampi keino päästä niihin käsiksi kolikoiden ostaminen. Heti alkuun on tietysti selvitettävä, miten ostaa bitcoineja, jonka jälkeen varsinainen ostotapahtuma hoituu käden käänteessä. Bitcoineja voi ostaa esimerkiksi erilaisten kaupankäyntialustojen, kuten Nordnetin, eToron ja Revolutin, kautta.
Pelipalvelinta etsittäessä on kiinnitettävä huomiota hiukan eri asioihin. Kryptovaluuttojen louhintaan tarkoitettujen tai muihin vastaaviin palvelimiin nähden peliserverit tarjoavat tavallista suuremman prosessointikapasiteetin, muistin ja varastotilan. Näillä taataan se, että pelattavasta pelistä riippumatta serveriltä löytyy aina riittävästi resursseja sen sulavaan pyörittämiseen. Käytännössä se takaa pelaajalle myös parhaan mahdollisen graafisen laadun, joka tietenkin tekee pelaamisesta huomattavasti miellyttävämpää.
Kuinka löytää paras peliserveri omiin tarpeisiin?
Koska moninpelit ja muut verkossa pelattavat videopelit ovat suositumpia kuin koskaan, on netissä tarjolla pelipalvelimia pilvin pimein. Etenkin asiaan perehtymättömälle itselle sopivimman serverin valinta voi tuntua hankalalta. Ennen lopullisen päätöksen tekemistä onkin hyvä pohtia muun muassa seuraavaksi esiteltäviä seikkoja, joilla omaa tarvettaan voi kartoittaa helpommin.
Pelien yhteensopivuus
Jotkut videopelit ovat raskaampia pyörittää kuin toiset. Tarkista, että valitsemasi palvelin kykenee käsittelemään suosikkipelejäsi ilman tökkimistä tai jumittumista. Pelintarjoajalta saa tarvittaessa tietoja pelin laitevaatimuksista. Järkevää on pyrkiä löytämään tarpeen mukaan skaalautuva palveluntarjoaja, joka mahdollistaa joustavasti eri tyyppisten pelien pelaamisen.
Käytettävyysaika
Peliserverin on oltava tietysti luotettava. Riittävän pitkä käytettävyysaika palveluntarjoajan takuulla varmistaa sen, ettei peli yhtäkkiä sammu kesken. Tämän lisäksi ei ole pahitteeksi, jos palveluntarjoajaan on mahdollisuus saada yhteys tarvittaessa vuorokauden ympäri.
Pelipalvelimen hinta
Eri palveluntarjoajat veloittavat eri hintoja palvelimistaan ja niiden välillä voi olla suuriakin eroja. Mikäli hinta on yksi valintakriteereistä, kannattaa eri vaihtoehtoja vertailla huolellisesti keskenään. Järkevintä on valita peliserveri, joka tarjoaa suurimman mahdollisen tehon budjettiisi sopien.
Mitä pelipalvelimia on tarjolla?
Massiivimoninpelit, kuten Counter-Strike, Minecraft, Ark, Rust tai Space Engineers, ovat toki pelattavissa sellaisenaankin ilman pelipalvelimen apua. Mikäli kuitenkin tulee pelattua enemmänkin ja haluaa varmistua siitä, ettei peli keskeydy kriittisellä hetkellä, kannattaa palvelimen käytön mahdollisuutta harkita. Alta löydät muutamia vaihtoehtoja, jotka ovat maailmanlaajuisesti pelaajien suosiossa.
HostHavoc
HostHavoc tarjoaa monipuolisesti hosting-ratkaisuja pelaajille. Sen säännöllisesti päivitettävistä palvelimista löytyy useita edistyksellisiä ominaisuuksia ja kustomointityökaluja. Mikäli omiin suosikkipeleihin lukeutuvat esimerkiksi Counter-Strike: GO, Garry’s Mod, Terraria, Rust, Space Engineers, ARK, Squad tai PixARK, voi HostHavoc olla siinä tapauksessa varteenotettava vaihtoehto.
ScalaCube
Yksi suurimmista toimijoista pelipalvelinbisneksessä on ScalaCube. Se vuokraa palvelimia pelaamista varten, oli kyseessä sitten Minecraft, Hytale, Rust, ARK tai jokin muu hieman raskaampi peli. ScalaCube tarjoaa rajattoman ja maksuttoman liikenteen, jonka kaistanleveys säilyy optimaalisena riippumatta tiedonsiirron volyymista. Scalacube takaa 99,9 prosentin käytettävyysajan, täyden tuen, välittömät asetukset ja lukuisia liitännäisiä. Lisäksi sitä pidetään hintansa puolesta yhtenä kilpailukykyisimmistä vaihtoehdoista.
OVHcloud
OVHcloudin pelipalvelimet tuovat nettipelaamiseen korkeamman suorituskyvyn ja vakauden. Tarjolla on pelipalvelimia useille eri peleille aina Minecraftistä Team Fortressiin. Palvelimet pohjautuvat 3. sukupolven AMD Ryzen -suorittimiin, jotka takaavat sulavan pelaamisen ja laadukkaan kuvan monipeleihin.