Näin löydät sinulle sopivimman videopelin
Oletko koskaan miettinyt, miten päädyt pelaamaan jotain tiettyä videopeliä? Mihin sen vetovoima perustuu? Tai oletko kyllästynyt nykyisiin peleihisi ja etsit uutta inspiraatiota ja ajanvietettä? Jokainen meistä kaipaa välillä vaihtelua tai uutuuden viehätystä. Välillä on kuitenkin vaikeaa valita tuhansien erilaisten pelien joukosta, millaisia pelejä lähtee kokeilemaan ensimmäiseksi. Usein kavereiden suositukset ja peliarvostelut antavat hyvää osviittaa, mutta me kaikki olemme erilaisia ja motivoidumme erilaisin tavoin. Erilaiset peligenret vetävät puoleensa tietyn tyyppisiä pelaajia, ja tärkeintä on löytää sinun oma klaanisi.
Tässä artikkelissa esitellään videopelien eri genrejä sekä niiden erityispiirteitä. Tutustumalla kaikkiin näistä, opit tunnistamaan videopeleistä piirteitä, jotka vetoavat juuri sinun kaltaiseesi pelaajaan. Innostu uuden tyyppisistä peleistä tai vahvista jo entisiä näkemyksiäsi. Valinta on sinun!
Toimintapelit ovat massojen suosiossa
Toimintapelit ovat arvostetun Forbesin mukaan videopelien suosituin genre. Tämä ei taida tulla yllätyksenä vakaumuksellisimmille pelaajille, sillä tähän kategoriaan kuuluvat useat maailman suosituimmista peleistä ja genrellä on myös vahva edustus e-urheilun saralla. Toimintapelejä yhdistävät usein pelin päähahmo, jota pelaaja ohjaa läpi erilaisten vastusten vihollisia vastaan taistellen. Peligenre sopii hyvin pelaajalle, joka tykkää nopeatempoisesta pelaamisesta, jossa hyvät refleksit ja reaktionopeus palkitaan. Pelaajalla on myös hyvä olla vankka silmä-käsi-koordinaatiokyky, sekä kyky tehdä nopeita päätöksiä juuri oikeaan aikaan. Lajin alatyyppejä ovat mm. tasohyppelypelit, ammuntapelit ja tappelupelit. Toimintapelien klassikoihin kuuluvat muun muassa Super Mario Bros., Doom ja Call of Duty.
Strategiapelit sopivat lautapelien ystäville ja syvemmille ajattelijoille
Strategiapelit ovat videopeligenre, jossa pääpaino on strategisten, taktisten ja joskus logistisien ratkaisujen löytämisellä ja arvioinnilla. Tämän genren pelaajat nauttivat erityisesti haastavasta ajatustyöstä, loogisesta päättelykyvystä ja suunnitelmallisuudesta. Kuuluisia strategiapelejä ovat muun muassa Civilization-sarja, Warcraft III, League of Legends ja Dota 2. Strategista silmää vaatii myös online-pelien klassikko: pokeri. Matemaattisloogisen ajattelun lisäksi pokerissa sinun on myös osattava lukea toisia pelaajia. Useat sanovatkin, että strategiapelit ovat lauta- ja korttipelien hyvä serkku. Jos tykkäät näiden pelaamisesta fyysisessä muodossa, on hyvä todennäköisyys, että strategiset videopelit ovat myös sinun juttusi!
Urheilupeleissä yhdistyy monta intohimoa
Jos tykkäät pelata tai seurata urheilua tosielämässä, mitä todennäköisimmin nautit hetkistä myös urheilupelien parissa. Urheilupelit voivat olla loistava tapa viettää enemmän aikaa jo olemassa olevan harrastuksesi parissa tai heittäytyä täysin uuden urheilulajin maailmaa. Urheilupelien pelitavat vaihtelevat huomattavasti, mutta näitä kaikkia yhdistää se, että peleissä jäljitellään joko todellista tai keksittyä urheilulajia ja sen pelaamista. Tämän genren peleissä sekoittuu usein strategia, kilpailuhenkisyys ja lajitietämys. Kuuluisia urheilupelejä ovat muun muassa Mario Kart, Wii Sports, FIFA-sarjan pelit sekä NHL-sarjan pelit.
Simulaatiopelit ovat nappivalinta suunnittelijoille
Simulaatiopelit ovat videopelien genre, jossa pyritään jäljittelemään (ts. simuloimaan) jotain tosielämän tai fantasiamaailman ilmiötä. Tällaiset pelit sopivat lähes kaikille ja tärkeää on vain löytää sinulle oikea aihealue. Genren alalajeihin kuuluvat rakennus- ja hallinnointipelit, tosielämän simulaatiot ja liikennevälinesimulaatiot. Rakennussimulaatioissa pelaajat voivat rakentaa toimivia kaupunkeja, infrastruktuureita tai yhteisöjä rajoitettujen resurssien vallitessa. Tähän alatyyppiin kuuluvia pelejä ovat muun muassa SimCity ja Caecar -pelit. Tosielämän simulaatiosta ehdottomasti kuuluisin on The Sims -sarja, mutta myös Spore ja Tamagotchit lasketaan tähän alatyyppiin. Tarvittaessa tosielämän simulaatiopelit voivat auttaa pelaajaa vaikkapa työpaikkaa etsiessä. Erilaiset liikennevälinesimulaatiot taasen pyrkivät jäljittelemään aitoja kokemuksia ajopelin ohjaamisesta, ja näistä kuuluisimpia ovat mm. Need for Speed ja Gran Turismo.
Roolipelien tarinat vievät mukanaan
Roolipelit ovat suosittu peligenre, jonka historia polveutuu tosielämän roolipeleistä ja pöytäroolipeleistä. Nämä pelit sopivat siis hyvin pelaajalle, joka nauttii fantasiateemaisista peleistä tai dystopisista maailmoista. Roolipeleissä pelaaja seuraa tiettyä roolihahmoa tai hahmojen joukkoa. Heidän taitonsa ja kykynsä kehittyvät usein pelin aikana. Roolipeleille ominaista on myös vahva tarinallisuus ja pelin juoni saattaa olla kovinkin monimutkainen. Tunnettuja roolipelejä ovat muun muassa Fallout, Final Fantasy IV ja World of Warcraft.
Seikkailupelit ovat retrosuosikki
Seikkailupelien genre usein sekoittuu sekä toiminta- että roolipelien genrejen kanssa keskenään, ja monet pelit saattavat kuulua useampaan näistä kategorioista. Puhtaissa seikkailupeleissä et tarvitse toimintapelien tavoin nopeita refleksejä, eikä peleissä olen välttämättä roolipeleille ominaisia hahmoja tai teemoja. Seikkailupeleille lajityypillisiä ominaisuuksia ovat erilaiset tehtävät sekä tarvittavien tavaroiden ja tiedon kerääminen. Näiden lopullisena tavoitteena on päästä pelissä eteenpäin ja pelata pelin juoni ”läpi”. Usein seikkailupelien juonet ovat roolipelejä suoraviivaisempia. Seikkailupelit sopivat hyvin retropeleistä kiinnostuneille pelaajille, sillä näiden kulta-aika on nähty olleen 90-luvulla. Suositeltavaa on myös laajentaa omaa peli-intoa, joko roolipelien monimutkaisempiin juonikuvioihin tai toiminnallisempiin peleihin omasta mielenkiinnostasi riippuen.