Kenelle konsolipelaaminen sopii?
Tällä kertaa otimme aiheeksi konsolipelaamisen ja sen, kenelle kaikille laji oikein sopii. Olemme huomanneet monen miettivän tiettyjen pelien tai konsolien kohdalla sitä, minkä ikäisille ja millaisille pelaajille konsolit oikein sopivat. Tämä on aivan aiheellinen mietintä ja tässä artikkelissa käsittelemmekin aihetta.
Konsolipelaaminen sopii itseasiassa kaikenikäisille ja kaikenlaisille pelaajille. Tämä voi ehkä tulla jopa yllätyksenä osalle. Olit sitten minkäikäinen tahansa, mitä sukupuolta tahansa tai minkä tahansa ammatin edustaja, ei konsolipelaaminen ole poissuljettu vaihtoehto. Pelaamista on nykyään tarjolla monessa muodossa ja mobiilipelaaminen, pikakasino, konsolipelit ja toki perinteiset lauta- ja korttipelit ovat kaikki viihdyttäviä ajanvietemuotoja.
Konsolipelaaminen on monessa perheessä tuttu asia ja joissain perheissä ehkä lapset pelaavat enemmän, mutta mielestämme pelaaminen sopii kaikille.
Nuorille ja vanhoille
Konsolipelaaminen sopii kaikenikäisille. Pelikonsoleja on saatavilla erilaisia, vaikka Playstation ja Xbox ovatkin perinteisesti ehkä niitä suosituimpia. Toki paljon muitakin vaihtoehtoja on.
Konsolipelaamiselle ei ole ikärajoja. Mahdolliset ikärajat tulevat pelien omien ikärajojen mukaan. Saatavilla nimittäin on paljon niin perheen pienimmille, kuin jopa 18 vuodenkin ikärajallisia pelejä. Perheen pienimmille sopivat, ikärajattomat tai K-3 -pelit sopivat yleensä koko perheelle. Jos pelissä kuitenkin on väkivaltaa tai rumaa kielenkäyttöä tai muuta lapsille haitallista materiaalia, voi ikäraja olla 16 tai 18. Tällöin on syytä ottaa ikäraja huomioon, sillä ne ei ole peleissä turhaan.
Konsolipelaamisesta tulee ehkä monelle ensimmäisenä mieleen auto- ja sotapelit, mutta tarjonta on tätä todella paljon laajempi. Jos olet konsolien parissa kokematon, on sinun hyvä tietää, että voit pelata kaikkea urheilusta strategiapeleihin ja toiminnasta yksinkertaiseen tasohyppelyyn.
Liiku samalla, kun pelaat
Nykyajan teknologia on mahdollistanut vaikka minkälaisia pelaamisen muotoja. Enää ei tarvitse välttämättä istuutua alas sohvalle peliohjain kädessä, vaan pelaaminen onnistuu omassa olohuoneessa seisten ja liikkuen. Kuinka tämä on mahdollista?
Nintendo Wii aiheutti aikoinaan aikamoisen reaktion yleisössä, kun se julkaistiin. Pelaaminen olikin yhtäkkiä viety aivan uudelle levelille. Pelaaminen ei yhtäkkiä enää tapahtunutkaan sohvalta käsin. Wii mahdollisti niin nyrkkeilun, golfin kuin lenkkeilynkin – virtuaalisesti. Pelaaminen tapahtuu ottamalla peliohjaimet käsiin ja asettumalla seisomaan keskelle huonetta. Jos peliksi on valittu nyrkkeily, pelaaja liikuttaa käsiään aivan kuten oikeassa nyrkkeilyssäkin. Erona vain on, että vastustajaa ei ole muualla kuin näytöllä. Käsissä olevat ohjaimet havaitsevat pelaajan liikeradat ja näytöllä näkyvä pelihahmo liikkuu pelaajan itsensä liikkumalla tavalla.
Tällaiset fyysiset pelit mahdollistavat todella hauskan liikuntamuodon pelaamisen lomassa. Parhaimmillaan kunto nousee ja tällaiset pelit sopivatkin todella hyvin ihmisille, jotka eivät voi esimerkiksi liikuntarajoitteiden vuoksi poistua kotoaan ilman suuria ponnisteluja. Kun liikkumista kuitenkin tarvitaan, voidaan vain ottaa ohjaimet käteen ja liikkua. Liikunnan jälkeen ei tarvitse enää hikilenkin jälkeen jaksaa liikkua takaisin omaan kotiin, sillä siellä ollaan jo valmiina. Tästä syystä tällaiset pelit sopivat aivan kaikille: sekä aktiivisille liikkujille että heille, joille liikkuminen tuottaa haasteita.
Pelaamisesta on monenlaista hyötyä
Pelaaminen on laji, josta helposti ajatellaan, että sitä ei kannata harrasta liikaa. Tämä on totta, mutta kohtuullisesti pelattuja pelaamisella voi olla monenlaisia hyötyjä. Näistä yksi on ehdottomasti kielitaidon karttuminen. Moni peli on saatavilla vain englanniksi ja tästä on todellista hyötyä kenelle tahansa pelaajalle. Pelaamisen lomassa englantia oppii kuin itsestään.
Muita pelaamisen hyötyjä on mm. motoriikan ja tilan hahmottamisen oppiminen lapselle. Lapsi oppii käyttämään peliohjainta taidokkaasti ja taidosta on hyötyä elämän monessa muussa osa-alueessa.
Pelaaminen opettaa myös sekä voittamaan että häviämään. Häviämisen taito on yllättävänkin tärkeä taito kenelle tahansa ja pelissä häviäminen opettaa, että se ei ole maailmanloppu. Pelaamista voi nimittäin häviämisen jälkeen kokeilla uudelleen ja näin opitaan myös tärkeää kärsivällisyyttä. Voisiko ollakaan hauskempaa tapaa oppia näitä taitoja?
Pelaaminen on todella hauska tapa oppia ja viihtyä itsekseen. Mutta sitä se on myös verkkopelaamisen kautta, tuttujen ja tuntemattomienkin kanssa. Siinä oppii samalla sekä kielitaitoa, että kommunikaatiotaitoja ja samalla voi löytää aivan uusia elinikäisiä ystäviä.
Terveyden kannalta on kuitenkin hyvä muistaa peliaikojen kohtuullisuus.
Pelaaminen on laji, joka sopii kaikenlaisille ihmisille ja siitä voi olla paljon erilaisia hyötyjä harrastajalleen. Pelaa yksin tai yhdessä!